Konstrukce / analýza + skica


Konstrukce - The Bands

od začátku po dokončení pouze 23 dnů!


Celé vybudování trvalo jen něco málo přes 3 týdny. Během 23 dnů se skupina studentů dostala od vyvrtávání základů až k dokončení funkční sauny. Celý proces je zdokumentován videem ve formě time lapse, takže pro mě nebyl problém zjistit a popsat jednotlivé části výstavby.

Hlavním stavebním prvkem je dřevo, to bylo použito jako obkladový materiál, ale své využití našlo i v celé základové konstrukci. Dle mých informací bylo využito modřínové dřevo, materiál který je obecně ve Skandinávii hojně užívaný a pro vnitřní obklad dřevo smrkové.

Dále je významnou součástí vlnitý plech, bez kterého by sauna v těchto místech nemohla být zprovozněna. Funguje zde skvěle v náročných povětrnostních podmínkách. Výborně též ztužuje celou konstrukci. A poté polykarbonát a sklo, které umožňují přísun světla dovnitř.




Studenti si vybrali ke stavbě místo, kde se ze začátku nacházely značné nerovnosti. Tam vyvrtali základy a vybetonovali místa, kde to bylo nutné. Následně umístili první stupeň podloží z příčně položených prken, které uchytili na předpřipravené železné prvky.






V místě, kde se nachází sauna bylo potřeba podloží zaizolovat,  aby byla podlaha sauny chráněna proti všudypřítomné vlhkosti a vodě. Poté byl zkonstruován první stěnový rám pro saunu.






Následně proběhlo upevnění vlnitých plechů proti povětrnostním vlivům a byla dokončena obvodová konstrukce všech stěn a stříšky.




V dalších dnech bylo také dokončeno příčné ztužení celé konstrukce. Bylo vyřešeno setkání rámu a tří oken ve východní krátké stěně a setkání rámu a průsvitných polykarbonátových desek na straně západní. Vyřešily a upevnily se také vchodové dveře.



Mimo samotné sauny bylo potřeba dokončit také úroveň, kde se nachází velký stůl pro očišťování ryb a kde bude přístup k moři. K tomu se využily modřínové trámy 2” x 6”, které slouží jako podpěra vnějšího obkladu třech souběžných úrovní, které pokračují až na úroveň moře. Dokončila se též instalace oken.


Zbývaly již poslední kroky k finalizaci, dokončení a očištění obkladů, instalování kamínek, opravení opláštění a zbylé detaily a tým studentů z Oselské školy architektury a designu je připraven se SAUNOVAT!


Komentáře