analýza: kontext & koncept

kontext_




Minulost a výhled do budoucnosti

Realizace The Bands byla postavena na pobřeží malebné obce jménem Vestvågøy na severu Norska. Ta měla kdysi rybářský charakter a v několika pár roubenkách se nacházela třeba výrobna tresčího oleje nebo budova na solení tresek.

Jejich historická hodnota je zde zřejmá z toho, že jsou začleněny do tkz. "kulturního plánu dědictví pro Lofoty"


                                                                                                                                                   situace obce

                                                              
                                                     





                                                                                                   kontext v okolí realizace, zadní pohled od skály

Správa regionu se snaží nějak opět zatraktivnit tuto téměř opuštěnou lokalitu. Realizace má tedy za cíl zpřístupnit nábřeží pro různé cílové skupiny, včetně turistů nebo obyvatel blízkého okolí.

Současně se snaží oživit tradiční rybářské aktivity města a vytvořit jistým způsobem balanc mezi dědictvím a moderním životem města.




koncept_





Projekt zahrnuje různá venkovní zařízení, jako je sauna pro odpočinek, venkovní krb pro společné setkávání a gril. Poté odlišné zóny, z nichž každá je vytvořena tak, aby vyhovovala specifickým potřebám jednotlivých návštěvníků. Jako například ohniště, gril a odpočinkové lehátka .


Na severní straně se tři pásy elegantně vynořují z kamenného podloží



Celý architektonický projekt byl navržen tak, aby na konci nábřeží  vytvořil citlivé napojení na vodní plochu. Charakteristický rys stavby, díky kterému si pravděpodobně zaslouží takovou pozornost, se točí kolem navržené trojčlenné struktury.


Právě to je dle mého názoru velmi důmyslná koncepce. Tři souběžně běžící pásy, kde každý jeden z nich slouží jen trochu jiné funkci

Komentáře